سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دارک وب چیست؟

احتمالا واژه دارک وب به گوشتان خورده است و با خود فکر کرده‌اید که دارک وب چیست ؟ از زمانی که اینترنت برای اولین بار در دهه 1990 در دسترس عموم قرار گرفت، به طرق مختلف تغییر کرده است، و یکی از بحث برانگیزترین تحولات، رشد به اصطلاح دارک وب است. بزرگسالان ممکن است نگران بازدید جوانان از دارک وب باشند، به خصوص که گزارش‌های مطبوعاتی اغلب آن‌ها را با فعالیت آنلاین خطرناک یا غیرقانونی مرتبط می‌کنند. با این حال، برخی از جنبه‌های مثبت نیز در آن وجود دارد. در واقع مشکلات از خود فناوری ناشی نمی‌شوند، بلکه ناشی از روش‌هایی هستند که مردم از آن استفاده می‌کنند.

دارک وب چیست؟

در اینجا توضیح کوتاهی در مورد “دارک وب”، نحوه دسترسی به آن و خطرات آن ارائه کرده‌ایم.

اپن وب چیست؟

این بخش از اینترنت برای عموم قابل مشاهده است که اکثر ما هر روز از آن استفاده می‌کنیم و از طریق موتورهای جستجو مانند گوگل یا بینگ به آن دسترسی داریم.

دیپ وب چیست؟

این بخشی از اینترنت است که معمولا از دید عموم پنهان است. از طریق موتورهای جستجوی معمولی نمی‌توان به آن دسترسی داشت و از راه های دیگر و کمتر شناخته شده، قابل دسترسی است. بخش عمده “دیپ وب” از پایگاه‌های داده‌ای تشکیل شده است که می‌توان به طور ایمن از طریق “اپن وب” به آن‌ها دسترسی داشت. به عنوان مثال، پایگاه‌های اطلاعاتی مرتبط با رزرو هتل، خریدهای آنلاین، سوابق پزشکی، بانکداری و غیره. محتوا فقط توسط افراد مجاز (مانند کارمندان) قابل خواندن است و با استفاده از رمز عبور محافظت می‌شود.

دارک وب چیست؟

دستگاه و دیوایسی که شما از طریق آن آنلاین می‌شوید، دارای آدرس IP (پروتکل اینترنت) است. که یک هویت آنلاین منحصر به فرد است. آدرس IP شبکه‌ها را قادر می‌سازد تا اطلاعات مناسب را به مکان مناسب ارسال کنند. اطمینان از رسیدن ایمیل به مقصد میتواند به عنوان یک مثال مناسب از آن نام برد. در همین جهت، فعالیت اینترنتی افراد را می‌توان با استفاده از آدرس IP آن‌ها ردیابی و نظارت کرد.

دارک وب از سیستم‌های پیچیده‌ای استفاده می‌کند که آدرس IP واقعی کاربر را ناشناس می‌سازد، و تشخیص اینکه دستگاه از کدام وب‌سایت‌ها بازدید کرده است، بسیار دشوار است.

با استفاده از نرم افزار اختصاصی قابل دسترسی است که شناخته شده‌ترین آن Tor (The Onion Router) نام دارد.

روزانه حدود 2.5 میلیون نفر از Tor استفاده می‌کنند. Tor به خودی خود دارک وب نیست، بلکه راهی است که از طریق آن می‌توان در اپن وب و دارک وب بدون اینکه کسی قادر به شناسایی کاربر یا ردیابی فعالیت آن‌ها باشد، فعالیت کرد.

عملکرد Tor چگونه است؟

Tor نرم‌افزار ناشناس‌سازی است که می‌توان از طریق یک موتور جستجو به آن دسترسی پیدا کرد و سپس دانلود کرد.

Tor پیام فرستنده را در لایه‌های رمزگذاری می‌پیچد. جستجوها یا پیام‌های ارسال شده از طریق مرورگر Tor مستقیماً به مقصد مورد نظر خود نمی‌روند. آن‌ها از طریق گره‌ها که رایانه‌های دیگری هستند و توسط کاربران Tor اداره می‌شوند، منتقل می‌شوند. در هر گره، یک لایه رمزگذاری شده برداشته می‌شود و سپس پیام به گره بعدی ارسال می‌شود. هر گره هویت گره قبلی و گره بعدی را می‌داند، اما سایر گره‌ها را در زنجیره نمی‌شناسد. بنابراین، پیگیری کل سفر یک پیام یا تعیین اینکه از کجا شروع شده و چه کسی آن را ارسال کرده، بسیار دشوار است.

چه کسانی از “دارک وب” استفاده می‌کنند؟

اغلب کسانی که از دارک وب استفاده می‌کنند سه دلیل اصلی دارند:

ناشناس سازی

افراد ممکن است دلایل زیادی برای محافظت از هویت آنلاین خود داشته باشند. در برخی موارد، این به این دلیل است که اگر هویت آن‍‌ها مشخص شود در خطر خواهند بود. برای مثال در کشورهایی که دولت مطبوعات آزاد را ممنوع می‌کند یا جایی که سانسور سیاسی وجود دارد، دیگران ممکن است از آن برای کاهش خطر قربانی شدن استفاده کنند. مانند افرادی که تحت تعقیب سایبری قرار گرفته‌اند یا نگران امنیت بانکداری آنلاین هستند.

دسترسی به سرویس های پنهان دارک وب چیست؟

سرویس مخفی (که به عنوان سرویس پیاز نیز شناخته می‌شود) سرویسی است که نه تنها کاربر، بلکه ناشناس بودن خود وب سایت نیز توسط Tor محافظت می‌شود. این بدان معنی است که آدرس IP سایت قابل شناسایی نیست. و به این معنی که اطلاعات مربوط به میزبان، مکان یا محتوای آن پنهان است. سرویس‌های مخفی گاهی اوقات «آدرس پیاز» نامیده می‌شوند زیرا نام وب‌سایت اغلب به .onion ختم می‌شود.

Tor به خودی خود یک سرویس مخفی نیست، اما سایت‌هایی که میزبان آن هستند جزو سرویس مخفی هستند. از سرویس‌های مخفی می‌توان به طور قانونی استفاده کرد، به عنوان مثال برای افشای اطلاعات یا به اشتراک گذاشتن اطلاعات حساس مانند موارد مربوط به جنایات است. با این حال عموما اعتقاد بر این است که اکثر سرویس‌های پنهان حاوی مطالب غیرقانونی هستند. آن‌ها اغلب نیاز به ثبت نام دارند (نام کاربری، رمز عبور و غیره) و برخی دارای بخش‌های “VIP” هستند که فقط با دعوت از طرف مدیران یا از طریق برنامه‌ای که توسط یکی از اعضا ساخته شده و توسط مدیران تأیید شده است قابل دسترسی است.

فعالیت غیرقانونی.

دارک وب ممکن است توسط افرادی استفاده شود که مایل به انجام فعالیت‌های غیرقانونی آنلاین، مانند فروش سلاح یا مواد مخدر هستند.توجه نمایید که این نوع عملیات و وب‌سایت‌هایی که آن‌ها را ارائه می‌دهند، اغلب به عنوان سرویس‌های پنهان نامیده می‌شوند.

آیا استفاده از Tor قانونی است؟

استفاده از Tor یا بازدید از دارک وب به خودی خود غیرقانونی نیست. انجام اقدامات غیرقانونی به صورت ناشناس، مانند دسترسی به تصاویر کودک آزاری، ترویج تروریسم، یا فروش اقلام غیرقانونی مانند سلاح، غیرقانونی است.

دارک وب چه خطراتی دارد؟

از بسیاری جهات، خطرات دارک وب مانند خطراتی است که ممکن است در اپن وب با آن مواجه شوید. افراد جوان در هر دو محیط ممکن است به پورنوگرافی، تصاویر کودک آزاری، یا سایت‌های فروش مواد مخدر و سلاح دسترسی داشته باشند.بسیاری از افراد جوان همچنین در معرض خطر استثمار و سوء استفاده از سوی مجرمان جنسی هستند که از تمام بخش‌های اینترنت برای هدف قرار دادن قربانیان استفاده می‌کنند. البته ناگفته نماند، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مجرمان بیشتر در اپن وب با قربانیان تعامل دارند. وب تاریک یا دارک و بیشتر توسط مجرمان جنسی استفاده می‌شود تا آشکارا درباره «تاکتیک‌ها» برای استثمار جوانان صحبت کنند.

نتیجه گیری

داشتن مکالمات صادقانه برای کمک به جوانان در جهت ایجاد رفتارهای امن‌تر بسیار مهم است. توضیح دهید که محتوای غیرقانونی زیادی در دارک وب وجود دارد. و شما نمی‌خواهید آن‌ها در معرض این موضوع قرار گیرند. انگیزه‌های آن‌ها برای استفاده از Tor را بررسی کنید. و همه گزینه‌ها را با هم مورد بحث قرار دهید. برای مثال، اگر انگیزه آن‌ها افزایش حریم خصوصی اینترنتی است، ممکن است مسیرهای دیگری نیز وجود داشته باشد که هر دوی شما با آن موافق باشید. امیدواریم مطالبی که در ارتباط با دارک وب چیست بیان شد کمک شایانی به شما کرده باشیم.